EHBO middelen

Wat houdt het in?

IEen bedrijfshulpverlener moet eerste hulp kunnen bieden en een EHBO-koffer is een essentieel instrument om de BHV-er bij zijn of haar taken te assisteren.
Kleine ongelukjes of incidenten van grotere aard zijn helaas niet 100% te voorkomen, goede EHBO middelen zijn dan van groot belang.

Ook in deze zijn er veel soorten EHBO middelen te verkrijgen, er zijn uiteraard standaard EHBO trommels en koffers te koop in diverse maten en uitvoeringen.
Echter betreft dit een standaard inhoud. Ieder bedrijf is uniek in zijn eigen soort en heeft zo zijn eigen risico´s…deze slogan gebruiken wij veel, maar ook dit gaat op voor EHBO middelen.

Standaard

Standaard vooraf ingerichte EHBO trommels en koffers zijn gebaseerd op standaard kleine ongelukjes en de meest gebruikte EHBO middelen die hiervoor benodigd zijn.
Deze zijn in diverse formaten te verkrijgen. In de grotere koffers zit over het algemeen meer van hetzelfde soort EHBO middel met een enkele aanvulling meer dan de kleinere.

Maatwerk

Maatwerk EHBO trommels en koffers zijn zoals de naam het al zegt niet vooraf ingericht. Wij bekijken vooraf wat de risico´s zijn en voor welke doelgroep de middelen bestemd zijn. Aan de hand van deze risico´s kunnen wij de beste EHBO middelen adviseren en de koffers inrichten.

Zorg

Speciaal voor de zorgsector gebruiken wij uitsluitend maatwerk EHBO trommels en koffers. De reden hiervoor is dat standaard vooraf ingerichte trommels en koffers voorzien zijn van middelen die voorzien zijn van een sterkte kleeflaag of standaard gaasjes.
Het nadeel is dat de oudere mens een dunnere kwetsbare huid heeft, bij een standaard gaasje gaat deze aan de wond hechten en is de kans groot dat de wond weer opengaat bij verwijdering. Daarnaast kleeft een standaard middel goed aan de huid, maar als de huid wat dunner is en kwetsbaar dan kan men deze ook beschadigen. Een middel dat voorzien is van een gel of niet verklevende laag is dan een betere optie om de wond maar vooral de kwetsbare huid te ontlasten.

HACCP

In de horeca gebeuren veel ongelukjes. Dit is ook niet vreemd, er wordt met messen gewerkt, met grote hittebronnen en vaak is er sprake van een razendsnel tempo. Een ongelukje is dan dus zo gebeurd en deze moeten behandeld worden. Alleen is die behandeling niet zo simpel als men in eerste instantie zou denken; even een pleister plakken is niet voldoende.
Deze persoon gaat weer verder met werken en is er een groot risico dat de pleister nat, vet of vies wordt en snel weer loslaat. Daarnaast gaat deze persoon met eten om en als men een maaltijd krijgt met een pleister erin is dat niet wenselijk.
Uiteraard zijn er regels gemaakt voor dit soort situaties, deze zijn vastgelegd in de wettelijke richtlijnen omtrent hygiëne op locatie. Om deze wondjes te kunnen behandelen wordt er gebruik gemaakt van de zogenaamde blauwe pleisters.

Wat zijn blauwe pleisters?

De blauwe pleister, ook wel HACCP pleister genoemd, herkent zich door zijn karakteristieke blauwe kleur. Deze kleur heeft als functie dat de pleister makkelijk terug te vinden is als hij in de etenspan is gevallen omdat blauw van nature niet voorkomt.
Daarnaast zijn blauwe pleisters voorzien van extra kleefkracht en een waterafstotende kunststof. De HACCP pleister wordt gebruikt om wonden af te plakken. En als de blauwe pleister echt kwijt is, dan is deze makkelijk op te sporen door het laagje metaalfolie dat in de pleister is aangebracht. In plaatsen waar voedsel wordt bereid voor consumenten is het dan ook wettelijk verplicht om blauwe pleisters beschikbaar te hebben en te gebruiken.

De HACCP pleister en de wet

HACCP staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points. Hiermee wordt de hygiëne op plaatsen waar voedsel wordt bereid gewaarborgd en het is dan ook essentieel dat de blauwe pleisters voldoen aan de eisen van de HACCP. Wilt u blauwe pleisters kopen, dan moeten deze conform HACCP zijn, anders voldoet u niet aan de wetgeving.

Een EHBO koffer voor de horeca

Natuurlijk zijn pleisters niet de enige EHBO-producten die de hygiëne in horeca aangelegenheden kunnen beïnvloeden. Er zijn voldoende andere producten, zoals verbanden, gaasjes en zwachtels die niet zomaar in de horeca kunnen worden gebruikt. Om die reden is er een speciale HACCP EHBO-koffer samengesteld vol producten die veilig in de keuken kunnen worden gebruikt en die de hygiëne niet in gevaar brengen.
Onze HACCP koffer is veelal ook voorzien van een speciale Burn set. Omdat er in de horeca veel met warme elementen wordt gewerkt is een brandwondje niet uitzonderlijk. Een goede behandeling resulteert dat de pijn snel weg trekt en er geen littekens over blijven. Met onze burn set kan men een goede eerste hulp bieden bij kleinere en zelfs de iets grotere brandwonden.

Overige middelen

Over het algemeen zijn er naast de specifieke EHBO middelen die terug te vinden zijn in de EHBO trommels en koffers ook middelen te verkrijgen die in uw branche beter aansluiten.
Wij beschikken over een breed assortiment, van veiligheidsspelden, pleisterautomaten, oogdouches, hesjes, tourniqette  tot brancards, Evac Chair of compleet ingerichte EHBO wanden.